Foto verhaal Filipijnen: twee deelnemers van terugkeerproejct Vice Versa startten winkeltje 'Rommelita' en ROS begeleider Reinout ging op bezoek

Rommel en Angelita kwamen in juni 2022 in beeld bij het Vice Versa project van Stichting ROS via een sleutelpersoon in de Filipijnse gemeenschap. Zij blijken op dat moment anderhalf jaar in Nederland te zijn en het viel hen zwaar. Ze arriveerden hier in de week voordat Nederland op slot ging vanwege de coronacrisis. Hun netwerk hier was beperkt en tijdens de corona-lockdowns konden ze nauwelijks aan de slag om het werk te doen waar ze voor gekomen waren. Hun visum verliep. In combinatie met hoge kamerhuur hadden ze grote moeite het hoofd boven water te houden. Hun thuisland hield lang de grenzen gesloten, maar stelde tegen de zomer van 2022 periode weer meer vluchten open. Zelf hadden ze niet de middelen om een vlucht te boeken, laat staan om een goede start te maken in hun land van herkomst.

In de weken na de eerste ontmoeting sprak de terugkeerbegeleider van project Vice Versa uitgebreid met hen over de situatie na terugkeer en hoe ze zich daar het beste op kunnen voorbereiden. Omdat een woning en andere praktische zaken op orde bleken te zijn spitste de begeleiding zich toe op hun plan om een zogenaamd ‘sari sari’ winkeltje op te zetten. Ze namen om met dat doel ook deel aan een businesstraining die werd verzorgd door Filmis, een organisatie van Filipijnse migranten waar Stichting ROS veel mee samenwerkt. Daarin wordt onder meer het opzetten van een boekhouding besproken en het idee om een barbecue-restaurantje aan de winkel toe te voegen.

Een voorbeeld van de boekhouding van een winkeltje in de Filipijnen werd in de cursus besproken:

Op 10 augustus vertrokken Rommel en Angelita naar hun thuisstad Batangas, op 2,5 uur rijden van Manilla, nadat IOM voor hen het ticket en de benodigde covid-tests en gezondheidsverklaringen had geregeld. Op Schiphol werden ze uitgezwaaid door twee begeleiders.

Na aankomst hielden ze de Vice Versa counselor op de hoogte over de voortgang van het opknappen van het winkeltje. Het was een ruimte aan hun huis die ze eerder al als winkeltje hadden geprobeerd in te richten. Een van de eerste stappen was nu het schilderen van een naam op de pui, een samentrekking van hun beide voornamen:

Sari sari staat voor ‘van alles wat’. Deze buurtwinkeltjes zijn overal te vinden in de Filipijnen, soms meerdere in één straat. Het is relatief goedkoop om dit type bedrijfje te starten voor de eigenaren omdat voor een ruimte aan het eigen huis geen extra huur nodig is. Voor buurtbewoners is het gemakkelijk vanwege de nabijheid, en omdat geldgebrek mensen ertoe leidt om alles in kleine hoeveelheden te kopen en/of te laten opschrijven voor betaling aan het einde van de week of maand.

Rommel en Angelita besteedden hun terugkeerbudget aan de schilderwerkzaamheden en aan het inkopen van producten voor hun winkeltje. Na inrichting zag het er zo uit:

Het grootschalig inkopen van producten om in het winkeltje per stuk of per mini-knijpverpakking weer te verkopen levert lange bonnen op voor de administratie:

Een van de kostenposten zijn bovendien de benodigde vergunningen, in dit geval zes, die jaarlijks moeten worden vernieuwd:

Bij het monitoringsbezoek dat Vice Versa begeleider Reinout bracht aan de Filipijnen bezocht hij in februari 2023 ook dit winkeltje in Batangas. Het is gelegen aan een uitvalsweg van het wijkje en bleek behoorlijk wat aanloop te hebben, vooral aan het einde van de dag.

Intussen was het aantal producten uitgebreid. Onder meer telefoonhoesjes, menstruatieproducten en bier en chips voor de avonden in het weekend blijken goed te lopen en relatief wat meer op te leveren. Ook was in een franchise-constructie ijsjesverkoop gestart in voorbereiding van de hete maanden maart t/m juni.

Het opladen van de pre-paid simkaart zorgt altijd voor wat extra aanloop.

Daarnaast was in de maanden ervoor de barbecue opgestart, waarvan veel wordt afgehaald en een deel ter plaatse wordt gegeten aan het enige beschikbare tafeltje:

Reinout mocht ook even aanschuiven, zoals je ziet.

Al met al kan het echtpaar een klein beetje winst overhouden aan het einde van de maand na alle inkopen die ze moeten doen. Maar nog niet voldoende om volledig de kosten van het winkeltje én hun verdere levensonderhoud te dekken, daarvoor krijgen ze nog hulp van familieleden. Ze hopen dat dit over een aantal maanden beter is.

De ervaringen van andere Filipino’s in ons project die Reinout dit jaar ook bezocht leert dat het maken van voldoende winst meer dan een jaar kan duren – met alle risico’s van dien. Slim grootschalig inkopen, gericht op wat de buurtbewoners nodig hebben, en een scherp oog op de concurrentie kunnen – naast de locatie en goede contacten in de wijk – veel toevoegen. Daarnaast is het zaak om kopen op krediet scherp te reguleren (zonder krediet kan niet, zeggen ze, want dan winnen de concurrenten om de hoek) en te specialiseren, zoals in dit geval op ijs en barbecue. Dan komt de klandizie steeds vaker terug en kunnen de winstmarges wat groter worden.

Het winkeltje loopt goed, zeker als je bedenkt dat ze jaren geleden ook een winkeltje hadden wat failliet is gegaan. Het beschikbaar gestelde terugkeerbudget heeft er duidelijk aan bijgedragen dat hun toekomstdromen nu dáár zijn en van een nieuwe migratiepoging naar Europa geen sprake meer is.

Kameroen

Bericht uit Kameroen

“Thank you for helping me come home.

WhatsApp Image 2020-08-20 at 13.28.31.jpeg

Am sitting now in my office As a manager of an agricultural training center in cameroon: I studied in Holland and wasted lots of year doing cleaning but an glad today I can give back. The knowledge to the community through the trainingprogrammes I started with opening a pig farm. Then we formed a cooperative so all members could benefit from feed production. Then came this opportunity which I applied for using my certificate I got from Holland”

 

Nigeria

Monitor-reis Marije in Nigeria

Begin november 2019 is Marije Companjen van stichting ROS naar Nigeria afgereisd in het kader van het vrijwillig terugkeer project Vice Versa 5.0.

Aan de 14 daagse reis is een flinke voorbereiding vooraf gegaan. Het is een immens land met de grootste populatie van het Afrikaanse continent. Het is was dus vooral zaak om zo goed mogelijk locaties te bezoeken met de minst mogelijke reistijd. Uiteindelijk is er gekozen voor een bezoek aan 3 steden en om gebruik te maken van nationale vluchten. In alle steden zijn diverse personen en organisaties bezocht waarmee zoveel mogelijk vooraf al contact werd gezocht zodat het bezoek bekend was.  Bij de voorbereiding hoorde ook de gesprekken met Nigeriaanse migranten in Nederland, legaal of illegaal verblijvend.

Een van de meest opvallende indrukken is dat mensenhandel en uitbuiting vele verschillende gezichten in Nigeria heeft. Het lijkt diep verweven te zitten in de diverse subculturen. Zo heeft elke regio zijn eigen gezicht. In het noorden worden jonge meiden en jongens naar koranscholen gestuurd door arme gezinnen. In de hoop en verwachting dat de kinderen goed terecht komen en kost en inwoning hebben. Vlak voor het bezoek werd juist zo’n school ontmaskerd waar jongeren als slaven opgesloten zitten. En meerdere verhalen zijn bekend. In een ander deel blijken vrouwen gebruikt te worden voor babyhandel, voor rituelen en adoptie. Zoals vanuit Benin City vrouwen worden gelokt naar Europa onder het mom van huishoudelijk werk worden meisjes uit de Benui provincie gelokt naar Lagos voor het zelfde uitzicht. In beide gevallen eindigt 99% in de prostitutie.

Elektriciteit, ofwel gebrek aan een betrouwbaar aanbod van elektriciteit, betekent in de regel altijd extra kosten. Aanschaf batterijen, aggregaten etc. Maar ook een gebrek aan veiligheid, en ondermijning van je economie. Nigeria slaagt er maar niet in om voor de 177 miljoen mensen aan te sluiten op een electriciteits netwerk. Dit is echt een werkelijk groot probleem in alle delen van het land.

Een veel gehoord mantra is de corruptie die weelderig aanwezig is. We hebben het eenmalig direct aan den lijve ervaren op de openbare weg. Met de nodige bedreiging van beschonken en losgeslagen politie agenten, of waar ze ook voor door moesten gaan. Tegen een kleine bijdrage is een dag van onze chauffeur op het politiestation bespaard gebleven. Niet bepaald ‘Dienstbaar en Waakzaam’ zoals onze politie het credo heeft.

Veel vrouwen werpen tegen dat wanneer ze terugkeren, ze bang zijn voor represailles van hun handelaren. In alle gesprekken was er 1 geval bekend dat een terugkeerder en familie grof lastig werden gevallen. Het justitieel apparaat is nog niet optimaal, maar ook daar zijn wel degelijk verbeteringen gaande en er zijn in de afgelopen jaar ook handelaren en uitbuiters berecht en gestraft. Het lijkt vooralsnog een irreële angst voor de survivors te zijn. Met behulp van de bezochte organisaties kan er op de juiste hulp ingezet worden. Juridisch, psychosociaal, herstel met familie, scholing en reintegratie zijn de belangrijkste pijlers die bij alle partijen voroop staan.

Dit biedt naar ons idee hoop en mogelijkheden tot een redelijk, maar ook soms hard bestaan.

IMG-20191116-WA0001.jpg

  “It is not poverty of things that drives them to do this (trafficking, or sell body)

but it is the poverty of values!” – Anne Abok, director MeCaht

Mongolië

We hielpen 57 mensen terugkeren naar Mongolië vanaf 2012, en hebben hier hele goede ervaringen mee. Momenteel kunnen we helaas niemand uit Mongolië meer begeleiden.

 
Theo op bezoek bij teruggekeerde Mongoliërs

Theo op bezoek bij teruggekeerde Mongoliërs

Filipijnen

Succesvolle terugkeer begin 2021
Op 7 januari is een familie van 4, en twee alleenstaanden teruggekeerd naar de Filipijnen. Ze moesten 2 weken in Manilla in quarantaine blijven, en sommigen moesten op hun eigen eiland ook nog in quarantaine. Toch hebben ze allemaal binnen twee maanden een bedrijfje opgestart.


Bericht van een teruggekeerde vrouw naar de Filipijnen

 

“I grew up in our hometown province of Quezon Nueva Ecija. My situation in Holland was that I overstayed and live with fear sometimes that I can be caught by the authorities.  I have to cope with the cold weather which completely different from my own country.

To survive I clean houses in some Dutch families where they treated me so kindly . The first days after my return is incredibly happy seeing my families after leaving them for seventeen years to provide good life and education.But after a week I felt so discomfort about the extreme weather that up to now Im battling with.

The positive thing is that im only with my family , all the necessities were so expensive .”


Foto afstuderen kleinzoon.jpg

Familiehereniging
De grootouders van deze jonge afgestudeerde arriveerden eind 2019 precies op tijd om bij de diploma uitreiking te zijn. Zo trots als een pauw!

Deze familie renoveerde hun huis en zijn een printshop gestart waarmee ze inkomsten kunnen genereren.


Heb je vragen over terugkeer naar de Filipijnen, dan komen we graag met je in contact.