Drie verhalen uit het eerste jaar van terugkeerproject Vice Versa 6.0
Terugkeerproject Vice Versa van Stichting ROS is een jaar geleden voor de zesde keer van start gegaan. Al meer dan tien jaar begeleidt ROS migranten die de knoop doorhakken om terug te keren naar hun land van herkomst.
We maakten een overzicht en kwamen erachter dat we 52 mensen hebben kunnen begeleiden sinds we in juni vorig jaar de teller weer op nul hadden gezet. Daar zaten mensen bij uit: Algerije, Armenië, China, Eritrea, Filipijnen, Ghana, Indonesië, Iran, Ivoorkust, Kaapverdië, Mongolië, Nigeria, Rwanda, Syrië en Zuid-Afrika. 26 daarvan zijn inmiddels teruggekeerd.
Omdat de coronabeperkingen in de meeste landen grotendeels zijn opgeheven zien we de laatste maanden steeds meer mensen daadwerkelijk vertrekken. Zoals altijd proberen wij contact te houden na terugkeer, de meesten laten via Whatsapp nog af en toe van zich horen of sturen een foto aan onze partnerorganisatie.
Zoals altijd ook heeft ieder een heel eigen verhaal. Dit zijn drie van deze verhalen.
Een bejaarde Eritrese man vertrok onder begeleiding van collega Melesse Habte, die de taal spreekt (Tigrinya) en al vaak als begeleider is meegevlogen. Een moeilijke stap voor de man zelf en zijn familieleden die in Nederland blijven. Maar de heimwee naar de familie in Eritrea, naar de plaatsen, geuren en smaken van zijn geboorteland was al heel lang ontzettend groot. Na zijn terugkeer leefde hij binnen enkele dagen op, hij voelde zich fysiek beter en vooral mentaal was een grote verandering merkbaar. Van een sombere teruggetrokken man die vaak in zijn eentje zat te dromen veranderde hij na terugkeer naar een joviale levendige verteller, die rondliep in de wijk met een lach op zijn gezicht. De foto’s hierboven spreken voor zich.
Een Indonesische man kwam naar Nederland om te werken maar werd langdurig ziek. Het lukte hem niet om zelfstandig terug te keren, maar hij mocht ook niet langer blijven. Binnen Vice Versa kon hij begeleiding krijgen bij de voorbereiding van zijn terugkeer, IOM Nederland boekte het ticket en zorgde ervoor dat hij een voorraad medicatie mee kon krijgen. Na terugkomst werd hij door onze Indonesische partner IMWU verder begeleid om een goede nieuwe start te maken. Hij kon een stukje land pachten om rijst te verbouwen en verkoopt daarnaast kleding in zijn dorp om rond te komen. Hij en zijn familie waren dolblij elkaar weer te zien. Hij maakt het goed nu.
Deze vrouw keerde terug naar de Filipijnen en startte een winkeltje. Enkele maanden na haar terugkeer werd het eiland waar ze woont getroffen door orkaan Rai, waarbij ook haar huis beschadigd raakte. Met vereende krachten van haar familie en enige hulp van onze lokale partnerorganisatie heeft ze haar huis kunnen herstellen en haar winkel kunnen voortzetten. Ze is inmiddels ook getrouwd.